Дезертири та СЗЧшники отримали шанс не сісти до вʼязниці

злочин військовий

Верховна Рада ухвалила закон про звільнення від відповідальності за самовільне залишення військової частини та дезертирство у разі добровільного повернення на службу.

Так, Верховна Рада 20 серпня прийняла в цілому як закон законопроєкт № 11322 про внесення змін до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу та інших законодавчих актів щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час дії воєнного стану, повідомляє судово-юридична газета.

Згідно зі статистичними даними, лише упродовж січня-квітня 2024 року було зареєстровано 10 584 кримінальних проваджень за статтею 407 ККУ (Самовільне залишення військової частини або місця служби) та 7 306 кримінальних проваджень за статтею 408 ККУ (Дезертирство).

У чинному кримінальному законодавстві були відсутні правові підстави для звільнення під час дії воєнного стану військовослужбовців від кримінальної відповідальності за вперше вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтями 407, 408 КК та за умови їх щирого каяття та бажання повернутися до проходження військової служби.

Тепер же, Кримінальний кодекс доповнюють частиною 5 у статті 401, за якою особа, яка під час дії воєнного стану вперше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене статтями 407, 408 КК, може бути звільнена від відповідальності, якщо вона добровільно звернулась із клопотанням до слідчого, прокурора, суду про намір повернутися до цієї або до іншої військової частини для продовження проходження служби та за наявності письмової згоди командира частини на продовження проходження такою особою військової служби.

У разі закриття судом кримінального провадження суд своєю ухвалою зобов’язує невідкладно поновити звільнену особу на військовій службі, а цю особу не пізніше 72 годин зобов’язує прибути до відповідної військової частини для продовження проходження військової служби.